YERFISTIĞI HASADINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?




YERFISTIĞI HASADINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?



 Yerfıstığı son yıllarda ekim alanı oldukça artış gösterdi. Yerfıstığı en fazla Adana, Osmaniye’de ekimi yapılırken son zamanlarda Şırnak ilinin Silopi ilçesinde ekim alanı oldukça artış gösterdi.




 Yerfıstığı hasadı Türkiye sınırları içerisinde ilk hasatlar Adananın Tuzla bölgesinde yapılmaktadır. Birinci ürün yerfıstıklarında ilk hasatlar Ağustos ayı içersinde başlıyor ve Ekim ayının ilk haftasına kadar devam ediyor. İkinci ürün yerfıstığında ise Ekim ayının 15 ile Kasım ayının 20’si arasında hasat yapılmaktadır. Yerfıstığı genelleme yapacak okursak 135-160 gün arasında yetişmektedir. 







Yerfıstığı hasadına karar verirken dikkat etmemiz gereken durumlar vardır. Yerfıstığında bir kökteki meyvelerine baktığımızda %80 ve üzeri olgunlaşmış ise hasata başlanabilir. Meyve kabuğu soyma yöntemine göre, kırmızı-kahverengi kabuk renkli meyve oranı % 55-65 olduğunda hasat zamanı gelmiştir. Bunun yanında liflerin sağlam olması çok önemlidir. Çünkü lifler zayıf olduğunda yerfıstığı toprakta kalabilir ve verim kaybına neden olur. 





   Yerfıstığı sökümü toprak tavında iken yapılmalıdır. Çamur söküm yapılmamalıdır. 



    




    

Yorumlar