MISIRDA YABANCI OT İLE KİMYASAL MÜCADELESİ



MISIRDA YABANCI OT MÜCADELESİ

 

İstemedeğimiz yerde olup, zararı yararından fazla olan bitkilere yabancı ot denir. Yabancı otlar yoğun derecede verim kaybına neden olmaktadır. 

Diğer kültür bitkilerinde olduğu mısır bitkisinde de yabancı otlara karşı ilk gelişim döneminde yani 4-6 yaprak döneminde oldukça hassastır. Özellikle çimlenme döneminden 4-6 yapraklı döneme gelinceye kadarki süreç iyi yönetilmez ve bitki yabancı otlar ile rekabete girerse %30 ve üzeri verimde düşüşlere neden olmaktadır.

Mısırda ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası olmak üzere 3 dönemde kimyasal mücadele yapılabilmektedir.



Aşağıdaki videomuzda 400 dekar mısır arazimizde yabancı ot olarak ayçiçeği bulunmaktadır. Arazimizin bir kısmına Arrat herbisitimizi, diğer kısmına Amin kullanmaya karar verildi. 
SONUÇ OLARAK:  Yapılan yabancı ot mücadelesinde Arrat yabancı ot ilacı Amin ile karşılaştırma yaptığımızda Arrat daha başarılıdır.  Amin herbisitimiz etkili olmadığı için ilaçlamayı tekralamak zorunda kaldık. 








Yabancı otlar ve mısır toprak yüzeyine çıktıktan sonra herbisit uygulaması yapılmalıdır. Uygulama sırasında dar yapraklı yabancı otlar 10- 15 cm boyunda ve geniş yapraklı yabancı otlar ise 3-5 yapaklı dönemde olmalıdır.
Çıkış sonrası kimyasal mücadeleye karar vermek için 1 m2’lik alan düşünüldüğünde dar ve geniş yapraklı yabancı otlar %10-15 ve üzeri kaplama yüzdesine ulaştığında kimyasal mücadele yapılmalıdır.

        Yabancı ot mücadelesinde ilaçlı mücadeleden istenilen sonucu alabilmek için bazı konulara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar;
• Tavsiye edilen ilaç dozunun dekara tam olarak düşmesi için kullanılacak ilaçlama aletinin kalibrasyonu yapılmalıdır.
• Uygulama havanın rüzgarsız ve sıcaklığın 8-25°C arasında olduğunda yapılmalıdır.
• Ekim öncesi ve çıkış öncesi uygulamalarda toprak yüzeyinin keseksiz ve yeteri kadar önemli olmasına dikkat edilmelidir.




 

Yorumlar