ÇUKUROVADA SOYA FASULYESİ HASATI BAŞLADI





SOYA FASULYESİNDE HASAT YAPMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?


Eylül ayının gelmesi ile beraber Çukurova bölgesinde 1. Ürün soya fasulyesi hasatı başladı. Daha önceden kontrollerini yapmış olduğumuz soya fasulyesinin hasatı yaklaştığı için hasatın ne zaman yapılacağına karar vermek için kontrollerini yapıyoruz. Soya fasulyesi  Progen firmasının Lider çeşididir. 






Hasatın ne zaman yapılacağına karar verirken dikkat etmemiz gereken durumlar vardır.
Birincisi nem oranını %12 ve altına düşmemesine dikkat etmeliyiz. Çünkü bu nem oranında biçerdöver taneye zarar verebilir.

Hasat zamanında, tane nemi % 13-16 arasında olmalıdır. Eğer hasat işlemi, % 12 den daha az nem durumunda yapılacak olursa taneye zarar verilebilir. Hasat sonrası kurutma yapılmayacaksa, hasat için en uygun nem oranı % 13-14 arasıdır. Ancak, biçerdöverin iyi ayarlanması ve hasat sonrası kurutma yapmak şartı ile, % 15-16 nem civarında da hiçbir problem yaşamadan hasat yapmak mümkündür.



 

Yorumlar