Yabancı Otların Zararları
Yabancı otlar; bitkiler ile, besin elementleri, su ve ışık için
rekabete girmekte ve bunun yanında zararlı böceklere ve
patojenlere konukçuluk yapabilmektedirler. Yabancı otlar
ayrıca, yetiştirilen ürünlerin hasadını zorlaştırdıkları gibi hasat
işlemlerini de daha masraflı hale getirebilmektedirler.
Yabancı
otlar: Kalitatif ve kantitatif ürün azalmasına, gerekli kültürel işlerin (sürme, hasat vs.) süratle
yapılamamasına; ürüne karışan zehirli tohumların insanlarda ve otlayan
hayvanların zehirli yabancı otlarla otlanmasıyla, insan ve
hayvanlarda zehirlenmelere; çeşitli böcek ve hastalıkların taşınmasına ya da
konukçuluk yaparak bu hastalık ve zararlıların
gelişmelerine, neden olurlar.
- Kültür bitkilerinin su ve besinine ortak olurlar.
- Gölge etkisiyle toprak sıcaklığını düşürürler.
- İnsanlara, hayvanlara ve hayvansal ürünlere zarar verirler. İnsanların zehirlenmesine hayvan yemlerinin besin değerlerinin düşmesine ve üretimde kullanılan tohumlara karışarak üretim materyalinin bozulmasına neden olurlar.
- Tarımsal ürünlerin besin değerini düşürürler.
- Bina ve tesislere zarar verirler.
- Kuruyarak yangın tehlikesi oluştururlar.
- Su yabancı otları, sulara değişik şekillerde zarar verirler. Salgıları ile hem suyun kalitesini bozarlar hem de iletim demetlerini tıkayarak bitkinin su alımını engeller ve su kayıplarına neden olurlar. Yabancı otlar; Rüzgâr, kültür bitkisi tohumlarına karışarak, kuşlar ve diğer hayvanlarla, tohumların basınçla püskürtülmesiyle tarım alet ve makineleri ile ve insanlar vasıtasıyla taşınırlar.
Yorumlar
Yorum Gönder